YENİCE MYO'DA TÜBİTAK PROJESİ "Odun Dışı Orman Ürünlerinden, Hafif, Geri Dönüştürülebilir, Isı Yalıtım Levhaları Üretimi"
TÜBİTAK tarafından desteklenen 3001-Baslangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı altında "Odun Dışı Orman Ürünlerinden, Hafif, Geri Dönüştürülebilir, Isı Yalıtım Levhaları Üretimi" adlı proje tanıtım toplantısı projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Tuncay EFE tarafından 18.09.2019 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yenice MYO konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Ömer BOLAT, Yenice MYO Müdürü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt CEYLAN, Yenice Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Yüksel BAŞ, Yenice METEM Müdürü Sayın Hasan BAŞ, Yenice Belediyesi personeli inşaat mühendisi Engin ÇETİN, iş adamı Mustafa KONCAGÜL, Yenice MYO öğretim elemanları, Yenice’de faaliyet gösteren çeşitli inşaat firmalarının temsilcileri ve Ormancılık bölümü öğrencileri katıldı.
Toplantıda öncelikle ülkemizin ve dünyanın üzerinde önemle durduğu enerji verimliliği, karbon ayak izi, ısı yalıtımı ve atıkların değerlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Projenin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesi, 2018-2023 dönemini içeren Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı’na paralel bir etki yapacağı bildirildi. Daha sonra proje kapsamında hammadde olarak çam kabuğu ve çam kozalaklarının kullanıldığı yardımcı malzemeler olarak genleştirilmiş perlit, bor ve parafinle üretilen 15 farklı tipteki ısı yalıtım levhaları sergilenerek teknik özellikleri ve performansları hakkında bilgilendirme yapıldı. Üretilen levhaların tutuşmazlık özelliği, düşük ısı iletim özellikleri ve ucuza mal oluşu öne çıkan başlıklar oldu. Ayrıca bu levhalara ilişkin bir patent başvurusunun yapıldığı bilgisi verildi.
Projenin bütçesi 80200TL, süresi 19ay olup, proje ekibindeki bilim insanları; Dr. Öğr. Üyesi Fatih Tuncay EFE (Yürütücü), Doç. Dr. Bekir Cihad BAL (Araştırmacı-KSÜ), Doç. Dr. Ertuğrul ALTUNTAŞ (Araştırmacı-KSÜ) ve Doç. Dr. Kadir KARAKUŞ (Araştırmacı-KSÜ)’tur.